Levesek

GAPS Alaplé:

  •  Ahhoz, hogy ideális hús-alaplevet állítsunk össze, szükségünk van ízületekre, csontokra, csont melletti húsokra, egész csirkére, csirkeaprólékra, liba, kacsa, galamb, fácán vagy más olcsó húsokra. Fontos, hogy a csontokat és az ízületeket is felhasználjunk, mivel ezek biztosítják a gyógyító tápanyagokat, nem annyira az izmok. Kérjük meg a hentest, hogy vágjon ketté egy nagy velős csontot, hogy hozzájussunk főzés után a velőhöz. Tegyük a csontokat, ízületeket, húsokat egy nagy tálba, engedjünk hozzá vizet, adjunk hozzá természetes, nem feldolgozott sót ízlés szerint, és fél teáskanál feketeborsot enyhén összetörve. Forrásig melegítsük, fedjük le, és főzzük lassú tűzön 2,5–3 órán át. Hasonló módon készíthetünk egész halat, az uszonyok, szálkát és fej felhasználásával. Főzés után távolítsuk el a csontokat/szálkákat és a borsdarabokat. Szedjük le a csontokról a puha részeket a leveshez, vagy így fogyasszuk el. Még melegen szedjük ki a velőt. A zselatinszerű részek a csontoknál és a velő adják a legkiválóbb gyógyító erőt a bélrendszer és az immunrendszer számára; a kezelés alatt fogyasszuk ezt minden étkezéshez. Szedjük le a lágy részeket a halszálkáról és a halfejről, és tegyük el későbbi leves készítéséhez. A húsból vagy halból készített alaplé legalább hét napon keresztül jól eltartható a hűtőben, illetve lefagyasztható. Folyamatosan fogyasszuk a meleg húsból vagy halból készített alaplevet ital formájában az egész napon át az ételek mellé és étkezések között. Ne használjunk mikrohullámú sütőt (az tönkreteszi az ételt)! Nagyon fontos, hogy minden zsírt elfogyasszunk az alapével és a csontok mellől, mert ezek a zsírok elengedhetetlenek a gyógyulási folyamatokban. Adjunk probiotikus ételeket minden alapléhez.

Házi leves GAPS alapléből:

  •  Forraljunk fel az alapléből egy adagot, adjon hozzá vágott zöldségeket (vöröshagyma, répa, brokkoli, póréhagyma, karfiol, cukkini, tök, stb.) és lassú tűzön főzd 25-30 percig. Bármilyen zöldségeket választhatunk, de eleinte kerüljük a nagyon rostosakat, mint a káposztafélék és a zeller. A többi zöldség erősen rostos részeit távolítsuk el, pl. a tök héját, magjait, brokkoli-, és karfioltorzsát és más rostosabb részeket. Főzzük puhára a zöldségeket, majd adjunk hozzá 1-2 evőkanál vágott fokhagymát, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Fogyasszuk ezt a levest a velővel, hússal és más hús menti lágyrészekkel. Össze is turmixolhatjuk, vagy tálalhatjuk így is. Adjunk minden csésze leveshez probiotikus ételeket (a következőkben térünk ki a probiotikus ételek bevezetésére). A levest a velővel, hússal és más hús menti lágyrészekkel egész nap kívánság szerint fogyaszthatjuk.