Édességek

Első GAP-s tortám:

Brózsné Kusnyér Gabriella receptje
Tészta: (5 szép  kerek tészta süthetö ki egy 21 cm átmérőjü tortaforma lapon)
10 tojásfehérje
10 ek. őrölt mandula v. mandulaliszt
(lehet variálni a tészta színét sütőtök ill.darált dió hozzáadásával. A fehér a mandulás tészta -én lepucolom a héját ezért fehér-a sárga a sütőtökős és a barnás színü a diós. Nagyon szép a látvány ahogy  a színeket megtöri a vaníliaszínü krémes töltelék)
5 tésztám közül az alsó és felső a fehér közötte pedig 2 sárga és 1 barna
2 ek.méz
1 ek ghi
Krém:
10 tojássárgája
3 ek. méz
20 dkg szobahőm. ghi
1/2 vaníliarúd
Elkészítés:
A fehérjéből 2 kanál mézzel kemény habot verünk (kb.10 perc) beleforgatjuk óvatosan a manduát.
( 1 nagy ek. sütőtököt ill. 2 ek. diót rakjunk tésztánként ha színezni akarjuk a tortalapokat)
Kizsírozott kerek 21 cm átmérőjű tortalapon sütjük a tésztáinkat kb.10-15 percig laponként. (150  fok)
A vajat 2 kanál mézzel és a vaníliarúddal (hosszában elvágni kikaparni a belsejét) habosra verünk.
A tojássárgájából és 1 kanál mézből habot verünk, melyet összekeverünk a vaníliás-mézes habbal.
Nincs más hátra mint a töltés. Tészta krém tészta krém…én még megfejeltem azzal hogy az alsó tészta -krémre tettem a házi fahéjas almaszószomból 1 réteget vékonyan illetve a krémrétegeket egy kis kókusszal ízesítettem.
Mivel marcipánfigurát tojásból és mézből nem lehet előállítani így maradt dekorációnak a banánchips ill. villával a tortakrémbe vésett balatoni hullámmotívum.